My choice of food & training for weight management

I’ve decided is to stay really light through the fall, no more heavy lifting or over eating! I find that I feel more awake if I don’t eat to much and shape my diet on really good nutrition and proper energy from sources that are fresh, organic and healthy, staying away from sugar and red meat as much as I possibly can. Preferably not eat any at all.. Over this last year both me and my husband have basically stopped eating meat unless it’s from organic farming and limiting our intake even then to at the most once a week. Organic fish has been our most important choice of protein alongside eating more vegetarian food. I’ve always felt compelled towards vegetarian food but never really knew where to begin or how to shape my diet so that it would sustain a lean muscle mass. After years of studying, discussing and learning more about dietetics I feel more confident I know how to eat properly, not gain weight and train hard at the same time, but it takes a lot of thinking.

It’s not necessary to feed on massive amounts of meat to stay fit, on the opposite I tend to feel heavy and slow when eating to much protein. For climbing the best food for me is founded on a lot of vegetables, some good carbohydrates like basmati rice, spelt wheat and root vegetables. Fish, eggs and beans make out good protein and fat from avocado, olive oil, fat fish, nuts and seeds and some, but not too much, dairy products. For loosing fat I rather go for high intensity running, biking or crossfit for fifteen to thirty minutes three times a week than training for a marathon where I would waste to much energy and muscle mass in the end. I need to burn off that extra fat or muscle mass that I don’t need for climbing but still feel that I have enough energy to climb hard several days a week. To raise your pulse high at the same time as moving big muscles in your body works to create a great machinery for burning fat! That’s why so many people get fit from doing crossfit, it works the body in so many ways. But I’ve decided to stay away from doing to much since that made me sick last year, overtraining and trying to be good at both climbing and crossfit at once.. It rarely works.

The food I eat during any given day is outlined below (of course I enjoy some ice cream at times but the trick is: NOT EVERY DAY). I try to eat as much organically grown food as I can. Remember that this is my personal opinion on what a good diet can look like.:

Breakfast (my favourite meal!): A small plate of 3-4 different fruits and berries, a table spoon of walnuts or hazelnuts, an egg, a piece of sourdough bread with cheese

Noon: A cup of green tea

Lunch: A salad made of colorful vegetables and olive oil, basmati rice and some tuna or salmon

Before training: natural yoghurt and some spelt muesli, dried berries. Green tea

DInner: A dish with green vegetables, avocado, red spices/curry, fish, beans

At night: some dark chocolate 70%, green tea

I drink water or green tea and stay away from sugary drinks, (it’s the devils work!!) A glass of red wine or a beer once in a while can be fine as long as it doesn’t make you drunk, that’s where the health benefits seems to pass over to the opposite and also make you gain weight. I’m fond of the expression ”Being 100% healthy at about 80% of the time”. Enjoy candy, alcohol and waffles if you crave it, but no more than a couple of times every month if you want to stay light and save your body from junk!

IMG_3597
Colorful fruits, berries and vegetables are a perfect indication of food that contains good nutrients and stuff your body can utilize!

5 reaktioner på ”My choice of food & training for weight management

  1. Tog ett gammalt klätterrep och klippte i typ 6 lika långa delar, sen gjorde jag en startknut utifrån vilken jag flätade en vanlig fläta som man gör i hår! 🙂 Slutknut och fäst upp med en karbin i ett träd. Skitbra!

 1. hej, tack för en kul blogg! 🙂 har läst här lite till och från och har för mig att du ändå körde och rosade rätt strikt paleo och även LCHF ett tag. på vilket sätt känns det annorlunda nu? tänker mest ift träning.

  1. Hej Sara

   Trevligt att du läser 🙂 Det är alltid roligt att höra! Jag skulle vilja skriva ett helt inlägg egentligen om min syn på kost men har haft lite dåligt med tid; har dock planer på att köra igång med det under våren igen! Jag kan kort svara genom att berätta om att jag idag har valt att i stort sett sluta äta rött kött och fågel och äter bara fisk, skaldjur några gånger i veckan och i övrigt helt vegetarisk kost. Av flera anledningar; hälsoskäl, miljöskäl, djurrättsskäl. Det finns idag en rätt stor enighet bland forskare att rött kött inte är något vi egentligen behöver äta och den hälsovådliga effekt det har både i vår kropp och produktionen på miljön har gjort att jag valt bort det till förmån för en balanserad, näringsrik och så ekologisk kosthållning som bara möjligt. Efter att också ha studerat en del näringslära och tagit del av senaste cancerforskningen har jag också lärt mig mer om hur mat också fungerar som medicin i våra kroppar, både förebyggande och läkande vilket jag tycker är oerhört intressant och försöker eftersträva i mitt eget ätande! Diskussionen är konstant men mycket av det som paleo och LCHF står för anser jag vara alltför ensidigt idag och tar inte med den stora helheten såsom miljöfrågor, djurrättsfrågor, hälsofrågor och så vidare. Men som sagt, mer om detta framöver på bloggen! 🙂 Hoppas du fick ett inte alltför långt svar nu. 😀

   Mvh
   Maja

 2. Tack för svar! Tycker själv att det är en svår balansgång. Började med paleo för några år sen och blev då mer intresserad av kost efter att ha märkt vilken skillnad det gjorde. Nu har jag ändå delvis gett upp det pga att det kändes för egoistiskt även om man väljer ekologiskt och är ute efter ngn sorts gyllene medelväg. Ser fram emot att läsa mer 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s