Skador i klättring – vikten av att vara medveten & kunskapssökande

I klättring är det vanligt med skador; tyvärr. Enbart vår personliga erfarenhet säger oss att nya klättrare ofta blir skadade relativt snabbt in sin klätterkarriär. Det handlar främst om förslitningsskador i biomekaniska system i våra kroppar som utsatts för ovanligt stora krafter (ex hålla i för små grepp) och mer eller mindre onaturliga vinklar – främst i fingrar, handleder, armbågar och axlar. Våra mänskliga kroppar har inte utvecklats mot att bli bättre på klättring, snarare tvärtom så har våra fingrar förlorat kraft till förmån för att bli utmärkt skickliga på motoriskt komplexa rörelser. Detta behöver vi vara medvetna om när vi tränar klättring eftersom vi plötsligt kommer utsätta fingrar och andra vävnader i kroppen för krafter och positioner som egentligen kräver att vi skulle vara betydligt bättre anpassade för dem. Att bara vara medveten om detta och lära sig grundläggande saker om skador i sporten är ett bra steg på vägen, vi ska inte blir rädda för att klättra men vara medvetna om riskerna!

Det som också är viktigt att förstå är att vi alla har olika förutsättningar och att våra kroppar kan tendera att bli skadade på olika vis trots identisk belastning. I mitt fall så har jag aldrig drabbats av någon allvarlig pulley skada men jag har däremot utvecklat artros i fingrarnas leder på grund av klättring. Jag har inte heller varit med om mer än en stukning av fotleden men har däremot haft en del problem med muskulaturen kring ljumskar och baksida lår. Jag har lärt mig hur min kropp fungerar genom erfarenhet och förståelse för den unika komposition just jag bär på; detta är en viktig lärdom. Det ena kan bero på slumpen men det andra kanske har med genetik att göra, oavsett så är det viktigaste att förstå att vi är olika och reagerar på vårt unika sätt för sportens krav.

Trots detta så är det så att de flesta klättrare någon gång kommer att drabbas av en så kallad pulley skada i något finger. Det finns betydligt bättre information att tillgå än den jag kan uttrycka själv så det enklaste är att ni får en länk till Eric Hörsts sida http://www.trainingforclimbing.com där en utmärkt, kortfattad artikel finns att tillgå om just denna pulley skada som är så vanlig i vår idrott – artikel bör ses som en introduktion till förståelsen för idrottsskadan. För vidare läsning vill vi rekommendera några böcker ”One move too many” T. Holchhozer & Volker Shcoeffl, ”Make or brake” D. MacLeod, ”Training for climbing” E. Hörst.

injury-a2-finger-anatomy-2
Pulley skada, bild från http://www.trainingforclimbing.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s