Våra ledord – klättring, funktion, osteopati

Att arbeta med träning och hälsopromotion är komplext men det hjälper att samarbeta med någon som är likasinnad. Ända sedan starten av den här bloggen har jag siktat mot att få arbeta med att främja hälsa genom träning, god kost och livsstilsvanor som gynnar den sport vi vill ägna oss åt. När jag lärde känna Christian insåg vi att vi delade samma värderingar kring hur detta kan läras ut till vanliga motionärer och engagerade idrottare. Skadeprevention är en värdegrund för oss på Movefanatic och det innefattar så mycket! Men för att visa ännu lite tydligare på vad det är vi vill presentera under våra kurser så tänkte jag kort sammanfatta det; vi har tre ledord som vi vill uppmärksamma och som har viss betydelse för oss.

”Klättring” –  vi vill lära ut hur man rör sig på väggen på ett ergonomiskt och genomtänkt sätt, med fokus på vilsamhet och effektivitet. Minimera antalet vinklar för att avlasta kroppens vävnader och på så vis minska skaderisken. Vi pratar mycket under kurserna om det här sättet att klättra och det kan göra stor skillnad på väldigt kort tid!

”Funktion” – genom att i gymmet träna upp styrka, balans och mobilitet på ett mycket koncentrerat sätt där fokus ligger på djup bålstabilitet och ökad motorisk kontroll ger en förbättrad kroppsmedvetenhet som minskar skaderisken när vi sedan klättrar. De flesta som går våra kurser upplever en ökad kroppsmedvetenhet snabbt och detta är både glädjande och motiverande – vi visar gärna på hur man enkelt och utan värst mycket tid kan träna sig starkare och mer funktionell vid sidan av klättringen.

”Osteopati” – rehabilitering är ofta en nödvändighet för en engagerad idrottare, klättrare är inget undantag. När vi använder våra kroppar på ett intensivt sätt som klättring innebär så kommer vi råka ut för snedbelastningar och andra skador som ibland kan behandlas enkelt med manuell terapi. Osteopati anser vi vara ett viktigt inslag i vår filosofi eftersom vi inte alltid kan hjälpa oss själva utan behöver ett gott handlag utifrån.

Vår målsättning är att lära ut klätterträning som ser till kroppen som en helhet som ska hålla livet ut och inte enbart ett verktyg för klättring. Det är lätt att glömma att klättring också är träning och därför anser vi det vara av stor vikt att lära sig mer om den egna kroppen för att förbättra sina resultat och undvika skador. Några som arbetar med liknande fokus är Café Kraft som också gett ut en inspirationsbok för klätteträning ”Gimme Kraft”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s