Målsättningsprocessen

”Mål är viktiga i träning” – vi har nog alla hört det förr.. Man ska sätta mål som är långsiktiga, kortsiktiga, uppnåbara men utmanande. Sätter man inte upp mål är risken att man tappar motivationen och slutar träna. Inte förvånande så stämmer ju allt detta.

Målsättningsprocess är en av de mest använda metoderna för att nå resultat både inom lagsporter och individuella sporter. Klättring är en individsport med sociala inslag där vi oftast tränar i någon form utav grupp, dock mot olika mål beroende på vår expertis, form och lust. Målsättningarna är i sig oftast enkla att komma på, en viss grad, en resa, ett visst antal chins eller vad det nu kan vara. Men det som de flesta missar är att målsättningsprocessen är just det; en process med behov av planering och uppföljning. Nyttan i att sätta upp mål är att du får något konkret att träna mot, du kan lättare forma ett träningsprogram med specifika krav och du vet i efterhand om du klarat av att hålla dig till planen. Men hur ska vi då bäst genomföra målsättningsprocessen? Nu till våren så  är  det enligt min uppfattning ungefär hälften av klättrarna på gymmet som blir motiverade att börja träna systematiskt och ungefär hälften slutar att träna hårt med tanke på att det snart är utomhussäsong. Målsättningar går som tur är att anpassa till båda parter.

  1. Arbetskravsanalys: var befinner du dig idag och vad kommer behövas för att uppnå målet? Exempelvis hur stabil känner du dig på en viss grad och vad kommer behövas för att du ska träda in i nästa grad. Eller hur många chins gör du i dagsläget och hur många vill du kunna göra?
  2. Iscensättning: det faktiska träningsprogram som utformas för att komma närmare målen. Här är det ovärderligt med en träningsdagbok anser jag eftersom det är mycket viktigt att kunna gå tillbaka och se hur träningen gått i nästa steg. Eftersom klättring är en sport med hög risk för både överträning och överbelastningsskador så är det skadeförebyggande och relevant att följa ett någorlunda systematiskt träningsupplägg.
  3. Utvärdering och nya mål: här görs en tillbakablick på hur träningsprogrammet gick att utföra och om det bar dig närmare eller hela vägen fram till målet! Vad krävs för nästa mål – förändringar i träningsprogrammet eller har du hittat ett bra tillvägagångssätt redan?

Det bästa sättet att inte glömma bort sina mål är att skriva ned dem och ha dem lättillgängliga under både träning  och vila. Att ändra på målen mitt i säsongen är knappast konstruktivt men en viss flexibilitet kommer naturligtvis väl till hands då de flesta av oss inte har klättring som heltidsjobb och därmed kommer massa saker i vardagen ofta i vägen för vår systematiska träning. När man då gör sin arbetskravsanalys är det bra att sätta både kortsiktiga mål för varje träningspass, medellånga mål för varje block i programmet  och långsiktiga mål för säsongen. Jag är också ett fan av megamål; mål som du troligen, men vem vet, inte kommer uppnå men som får dig att sikta mot stjärnorna som att tävla i världscupen eller bestiga en storvägg i  sällskap av Lynn Hill.. Här sätter  ju bara  fantasin gränserna!

Vill du ha tips och råd i din egen målsättning så erbjuder vi personlig träning där vi bland annat kan hjälpa till med just denna process! Se mer under ”Kurser”.

//Maja Fresk

IMG_4450

(Referens: ”Världens bästa lag”, Lindwall, Johnsson, Åstrom 2002)

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s