Självutvärdera mera!

Våra kroppar är fantastiska på att både visa och dölja det som är våra fördelar och nackdelar i klättring! Det är ofta så att vi har sidor som vi knappt är medvetna om medan vi fokuserar allt för mycket kraft på det vi redan vet att vi är bra på. Det är inte helt lätt att göra den här bedömningen på sig själv heller eftersom vi inte riktigt kan se oss själva utifrån när vi rör oss på väggen – speciellt inte om vi inte klättrat särskilt länge.

Ett självutvärderingstest är ett bra verktyg för att bedöma vad vi behöver förbättra, vad vi redan är bra på och hur vi ska gå till väga i träningen för att komma åt dessa sidor. Det jag ofta stöter på är att klättrare till stor del anser att det är för fysiskt svaga. Bedömningen är inte svår att förstå eftersom vi befinner oss i våra kroppar och det vi främst känner av är när vi blir fysiskt utmattade. Vi har svårare att analysera vår teknik på väggen, vår mentala muskel och vår attityd gentemot klättringen. Framförallt kan vi ha svårt att acceptera att dessa bitar är saker vi måste bättra på eftersom de till synes är svårare att träna. Den fysiska biten är enkel att pinpointa och söka träningsprogram på internet är inte heller särskilt svårt. De flesta frågar någon mer erfaren klättrare om råd och då främst om fysiska metoder att bli en bättre klättrare.

Jag brukar säga att klättring är en tredelad sport med lika stora delar. En del fysisk träning, en del teknikträning och en del mental träning. Många av oss tränar mest den fysiska delen och därmed riskerar de två andra delarna att bli lidande. Andra tränar mycket på teknikdelen men glömmer bort att ta i ordentligt då och då och blir kanske skickligare på tekniska leder men kan ha svårt att komma vidare på brantare väggar och så vidare. Den del de allra flesta av oss skulle behöva träna mer på är den mentala biten; fallrädsla, prestationsångest, smärträdsla, höjdskräck, rädsla att klättra inför andra osv är faktorer som verkligen kan hålla tillbaka en klättrare från att utvecklas vidare!

Om du känner att du genomfört en himla massa fysträning under flera säsonger  men att du inte kommer vidare beror det sannolikt på att du egentligen skulle behöva utveckla en annan del av din klättring..! Min rekommendation är att göra ett självutvärderingstest som riktar in sig på alla tre delar och utifrån detta skapar ett träningsprogram. Vem vet, du kanske kan komma förbi en platå som du varit på i evigheter och din klättring kanske tar dig till nya höjder, äntligen?!

IMG_0276

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s