Mentala muskler i klättring – del 1

Klättring  är en mångfacetterad sport! Den har fysiska moment, tekniska moment och inte minst mentala moment för de allra flesta av oss. Det handlar om ett brett utbud av företeelser som prestationsångest, fallrädsla, rädsla för smärta, överexaltering, rädsla för att lyckas med mera. De flesta av oss som är engagerade i sporten har under något tillfälle stött på någon av dessa hinder – kanske flera och kanske under en längre tid. Det viktiga är att komma ihåg att det inte är ovanligt eller märkligt på något sätt och att de flesta kan arbeta med sina mentala barriärer och övervinna dem!

Men hur ska vi då bära oss åt för att trycka på rätt knappar i det mentala spelet? En bra start är att börja arbeta med sin energinivå innan och under ett klätterpass och att uppmärksamma sin attityd i givna situationer; exempelvis efter man fallit av ett problem eller en led. Jag vågar nog påstå att många kommer till ett klätterpass och börjar värma upp lite halvt disträ, klättrar igång kroppen med tankarna på annat och sedan förväntar sig att börja prestera direkt. Besvikelsen infaller inte sällan när man har den approachen. Att medvetandegöra i vilket mentalt tillstånd man befinner sig i redan innan man börjar träna kan resultera i att man lättare accepterar misslyckanden under passet och istället för att bli arg på sig själv kan ta lärdom av vad man gjorde fel. Under kursen vi håller just nu på Klätterlabbet har vi pratat en del om att hitta rätt energinivå för just den klättring du ska ge dig på; är det ett brant, hårt boulderproblem kan du behöva höja din energi för att utsöndra mer adrenalin och på så sätt hjälpa musklerna att arbeta mer effektivt. Är det ett tekniskt vertikalt problem eller en led på sva-lutning kan det istället vara nödvändigt att ta några djupa lugna andetag för att komma in i ett koncentrerat fokus, avgörande för att inte slarva med rörelserna och de små marginaler som ofta krävs på ett tekniskt problem.

Likaså kan det under en längre led vara nödvändigt att omvärdera sin energinivå och ställa om till en ny känsla beroende på var på leden du befinner dig; är det en transportsträcka kan det vara bra att behålla en lugn, fokuserad energi medan nu inför cruxet behöver höja intensiteten i kroppen för att ge den rätt förutsättningar för att komma igenom. Efter cruxet kan det återigen vara läge att lugna ner energin för att inte slarva bort sista sträckan upp till ankaret och så vidare. Det är tyvärr vanligt att man efter cruxet blir så nervös för att klara leden att man bokstavligen skakar av sig själv från greppen och missar bestigningen. Tänk då om man istället kunde starta om lite grann och ändra sin mentala muskel till det arbete den nu behöver göra för att nå toppen och lämna den höga intensiteten nere vid cruxet! Bemästrar du den förmågan kommer du kunna bli en riktigt duktig redpointklättrare eller onsightklättrare med för den delen.

Hur är det då med fallrädsla? Det kanske svåraste och mest envisa mentala dilemma som klättrare slåss med. I det här fallet handlar det mycket om en medfödd instinkt mot att undvika farliga situationer som vi behöver lära oss att styra. En inte alltför enkel uppgift med andra ord. Första steget är att acceptera att det är en instinkt och att sluta vara arg på sig själv för att man blir rädd. Andra steget är att börja utmana rädslan genom att, ja du gissade rätt, falla. Det finns inte många genvägar här utan fallträning är det mest effektiva och kanske det enda sättet som kommer att generera resultat – jag läste någonstans att ungefär 1000 fall på en säsong är minimum för att helt och hållet bli en van ”fallare”. Detta varierar så klart stort mellan olika klättrare men för att vara krass; vill du bli mindre fallrädd så börja fallträna redan idag! Har du inget ledkort så ta ett och börja falla på led – topprep är tyvärr det bästa sättet att inte lära sig bli av med fallrädslan. I grunden är det ju så att rädsla är något vi kan styra över med hårt arbete. Men det finns också tekniker som att arbeta med djupandning, visualisering och positiva affirmationer för att lära hjärnan att mer eller mindre acceptera eller kanske till och med uppskatta fallet. Mer om detta i framtida inlägg..

Sist men inte minst är det värt att nämna prestationsångest lite kort. Klättring är en prestationssport och det är ingen idé att förneka det. Vi drömmer de flesta av oss att klättra hårdare grader och att bli mer stabila på de lägre graderna. Jag har stött på en del klättrare på senare tid som i, vad jag tror är en kulturell, omedveten motaktion, säger att de inte vill sätta gradmål framförallt inomhus. Det är i sig kanske sunt vid första anblicken men i långa loppet kan det också bli problematiskt att inte tillåta sig själv att sträva uppåt. Prestationsångesten kommer ofta när man jämför sig själv med andra på liknande eller något bättre nivå och när denna jämförelse inte landar i god jord utan istället trycker på omedvetna knappar i oss som mindervärdeskomplex och dåligt självförtroende. Lyckligt lottad är den klättrare som aldrig behöver uppleva detta men det är vanligt, som tur är går även detta att arbeta med. Det enklaste sättet är att sätta individuella mål – som jag skrev om i ett tidigare inlägg, sätt tydliga, utmanande men realistiska mål och hitta ett arbetssätt att nå dem! Gör sedan upp en plan och följ den, utvärdera din process och sätt sedan nya mål om du uppnått de förra. Genom att fokusera på det du själv upplever som värdefullt kommer du troligtvis också att lägga betydligt mindre fokus på vad andra håller på med och därmed uppskatta din egen förmåga på ett nytt plan. Även detta finns mycket mer att skriva om, men det lämnar vi åt ett senare tillfälle.

Lästips för mental träning i klättring!

”Rock warrior’s way” Argo Ilgner

”Maximum climbing” Eric Hörst

IMG_0352
”Bad Boys” 7c+, climber Oscar Krumlinde

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s