Säsongsplanering; redpointpyramid!

Nu verkar det som att våren ÄNTLIGEN är på ingång i Sverige och till helgen verkar det kunna bli väder för klättring ute. Egentligen var utepremiären för repklättring ovanligt tidig för oss redan helgen 27/2 på Hylteberget i Göteborg men sen började det snöa igen och hoppet sjönk..

Eftersom träningen har gått riktigt bra de senaste månaderna så känner både jag och min klätterpartner och Movefanatic-vän William att vi vill sikta högt och sätta utmanande mål för årets utesäsong! Till vår hjälp har vi valt ett program i pyramidstil (något jag verkligen gillar!) från Steve Bechtel på Climb Strong som vi båda ämnar genomföra. Det är otroligt klurigt att klara av att hålla sig till ett program, det vet nog alla som försökt och en riktigt bra motiverande hjälp kan vara att offentliggöra sitt program. Därmed ökar förhoppningsvis den positiva pressen utifrån och det finns inga ursäkter att komma med förutom dåliga om man inte följer den tänkta planen. Som en del i upplägget kommer vi att uppdatera varje vecka här på bloggen med hur det går för oss och hur vi upplever programmet med de olika förutsättningar vi träder in med; jag är stark och envis men ganska fallrädd och en allmänt dålig onsightklättrare, William har en kraftfull klätterstil och mycket talang men är också lite fallrädd och vi kan båda tendera att ursäkta oss med detta.

En sammanfattning av programmet

Vi sätter upp varsin målled (eller 1-3st) som vi vill sikta mot, som tur är ligger vi relativt nära varandra i nivå så vi kommer kunna klättra många av de uppbyggande lederna tillsammans även om det troligen kommer gå lite olika fort för oss att få dem gjorda. Programmet består av tre faser; 1. Bas 2. Uppbyggnad 3. Prestation. Under fas 1 redpointar vi 10+8 leder 4-5 grader lättare än mållederna. Det är bara ledklättring som räknas och många av lederna bör kunna göras på 1-3 försök, annars har vi lagt nivån för högt. Under fas 2 redpointar vi 4+2 leder 1-3 grader lättare än mållederna och fas 3 består av att göra våra målleder. Tanken är att inte fuska genom att gå på en hårdare nivå innan man klarat de leder man ska ha klarat. Totalt beskriver programmet att tidsåtgången är ungefär 10-14 veckor men jag är beredd att sträcka ut tiden helt enkelt beroende på det sparsmakade utbudet av klättring i det här landet och det oförutsägbara vädret.. Det faktum att vi kommer behöva röra på oss till klippor runtom  i landet för att hålla drivet uppe gör också att tidsaspekten snarare kanske landar på mellan 14-20 veckor.

Som tillägg till den rena klättringen ute vi kommer göra så ingår det en begränsad mängd träning inomhus under hela programmet för att behålla en duglig fitnessnivå. Det är greppbräda, bouldering och lite intervallklättring plus en del grundläggande, sportspecifik styrketräning. I fas 1 är träningen mer intensiv och går mot en allt mer sparsmakad design ju närmare prestationsfasen vi kommer. Tanken är inte att vi måste göra allt i samma takt men det är otroligt bra att arbeta som ett team i en sådan här process och det är också en del i planen att bli sammansvetsade som klätterpartners. Genom hela programmet kommer vi också att arbeta med den mentala biten genom fallträning, fokuserad visualisering och analysering av de känslor och upplevelser vi har på väggen. Vi har båda två mer eller mindre redan valt ut våra målleder och tanken på att få klara av dem är otroligt motiverande! Det är inte graderna i sig egentligen men känslan av att få utvecklas och komma vidare, oavsett nivå, som är den drivande kraften i grund och botten.

Vi hoppas detta blir en spännande resa och att ni vill följa hur det går för oss här på bloggen! 🙂

//Maja & William

 

IMG_1037
”Crimp it” 7c, Anneberg Stockholm

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s